Ana Akım Medya Nasıl Baskı Altına Alınır?
Occupy Wall Street (Wall Street’i işgal et) protestolarının yankıları Facebook ve Twitter gibi sosyal medya platformlarına taşınana kadar bu eylemler ana akım medya tarafından görmezden geliniyordu. Geçtiğimiz perşembe günü The New York Times’ın OWS protestolarını manşete taşıması ile o güne kadar bin bir haber peşinde koşan televizyon muhabirleri, adeta eylem alanına akın ederek protesto görüntülerini canlı yayında izleyiciye aktarmaya başladılar.
Her ne kadar alternatif haber platformları Occupy Wall Street protestolarının gündeme taşınmasında büyük paya sahipse de, ana akım medyanın olaylar ve tepkiler karşısında benimsediği farklı yaklaşımların da altını çizmekte fayda var.
New York Times, OWS eylemlerini manşete taşıyıncaya kadar, gazetenin Twitter hesabından Occupy Wall Street protestoları hakkında yalnızca birkaç tweet atılmıştı. (Bunda NYT editörlerinin ticari kaygıları, ve eylemlerin kısa sürede sonlanacağına ihtimal vermelerinin de payı büyük olsa gerek.)
Eylül sonu itibariyle ise Occupy Wall Street, gazetenin internet sitesinde en çok aranan terim oldu; ve yalnızca bir hafta sonra olaylar gazetenin manşetine kadar taşındı. New York Times’ın dijital haber editörü James Roberts’ın da 30 Eylül’den itibaren gelişmeler hakkında düzenli olarak tweet’lemesi de cabası.
Bundan on yıl önce, ana akım gazeteler ve televizyon kanallarının takipçilerinin eğilimlerini ölçmek adına yapabilecekleri sınırlıydı; şimdi ise birkaç ‘tık’ yeterli olabiliyor.
OWS protestoları, sosyal medyanın etki gücünü küçümseyenleri bir kez daha düşünmeye çağıran cinsten; zira protestolar çoktan New York City sınırlarını aşıp, Los Angeles, San Francisco ve Boston’a kadar uzanmış durumda. Asıl incelenmesi gereken nokta ise OWS eylemcilerinin dijital habercilik d/evriminde kendilerine ne büyüklükte bir pay edindikleri.
Discover more from Erkan's Field Diary
Subscribe to get the latest posts sent to your email.