Jeremy Zilar, the NY Times Blog specialist, stopped by Istanbul


Jeremy with from L-R: Erkan, Salih Memecan, Deniz Ergürel, Hıdır Geviş, Rana Şenol

Invited by Media Association, Jeremy Zilar, NY Times blog specialist, gave two speeches on Tuesday. …

A review in Turkish here. A summary of this talk in Turkish again here.

I have learned that 23% blog traffic goes to the home page and %73 goes to post pages. The remaining 4 percent of traffic centers round archive pages. It is time to provide some traffic information about Erkan’s Field Diary. But as far as I know, home page is still the most visited page, which may not be a good sign. According to Mr. Zilar, Blog Home pages are mostly visited by loyal readers, from other blogs, blogrolls, identity pages or search engines. Post pages are mostly visited thru email, mobile, search, facebook and twitter links, other blogs, google news, yahoo news, rss readers. Archival pages are visited thru topical search and active readers.

He said, digital culture have something to do with “tools”…. Online tools, yeah definitely…

Killer of blogs: lack of editing and guilt. By guilt, Jeremy means this: When you give a up blogging for a long time, then you feel guilty and end up blogging altogether… No need for that;)

 

An account of his visit in Turkish by Medya Derneği here:

 

 

New York Times Gazetesi Blog Uzmanı Jeremy Zilar, Medya Derneği’nin katkılarıyla İstanbul Üniversitesi’nde bir konferans verdi. Yoğun ilgi gören ‘Yeni Medya Araçları ve Dijital Devrim’ başlıklı konferans, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde gerçekleştirildi.

Konferansta katılımcılara blogculuğun temel prensiplerini ve iyi bir bloğun ne gibi özelliklere sahip olması gerektiğini anlatan Jeremy Zilar, Amerika’daki bazı önemli blog örneklerinden sözetti ve mesleki deneyimlerini paylaştı. Konferansa İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydemir Okay ve Medya Derneği Genel Sekreteri Deniz Ergürel katıldı.

İnternet üzerinden de canlı olarak da yayınlanan konuşmasında Zilar, 2006 yılında New York Times’da blog uzmanı olarak çalışmaya başladığında gazetede sadece 5-6 blog olduğundan, şu anda ise 58 aktif blog bulunduğundan sözetti. Gazetesinin web sitesinde (www.nytimes.com) 170′den fazla blog başlatmış olan Jeremy Zilar zamanla blogların sayısını 58’e indirdiklerini söyledi. Zilar, New York Times’daki blog uzmanlığı görevinde yazarların ve editörlerin bloglarını şekillendirmelerine ve geliştirmelerine yardımcı olduğu kadar bloglarda kullanılan yeni medya araçlarını ve teknik altyapıyı da belirleyen bir isim.

“Blog aslında yayın yapmaktır. Bloglar belli başlı konuları içerirler; günceldirler. Web sitelerinden farkları bir insan dokunuşuna sahip olmalarıdır” diyen Zilar blogların anatomisinden sözederken, herhangi bir bloğun ana sayfasının (home) blog trafiğinin sadece %23′ünü, yazıların ters kronolojik sırayla bulunduğu yazı (post) sayfasının trafiğin %73′ünü, yazı arşivinin ise (archive) blog trafiğinin %4′ünü çektiğini belirtti.

Bir bloğun başarısında içeriğin nitelikli olması ve doğru işlenmesinin şekil ve tasarımından çok daha önemli olduğunu söyleyen Jeremy Zilar, “Ayrıca her bloğun bir manifestosu olmalı. Bir bloğa başlamadan önce bir manifesto yazmalısınız. Bloğunuzun adı da bu manifestoyu desteklemeli.” dedi. Başarılı bir blog için altın kuralın iyi bir isim ve iyi bir misyon tanımı belirlemekten geçtiğini söyleyen Zilar, New York Times’daki değişik bloglardan da örnekler verdi.

“Bloğunuzu anne baba ya da kardeşinizin izlemesi önemli değil. Önemli olan hedef kitlenize ulaşabilmektir” diyen Zilar, bunun için içerik ve sunumun öneminden sözetti. WordPress, Blogger, Twitter, Tumblr gibi servisler hakkında konuşurken “içerikteki verilerimize ne kadar sahibiz?” sorusu üzerinde duran Zilar “Blog servisi alırken kendi verilerinize sahip olmanıza izin verilip verilmediğine mutlaka bakın” önerisinde bulundu.

“Bir bloğun sürdürülebilir olması için kendinize ‘Her hafta şu gün şu saatte yazacağım’ gibi ulaşılabilir hedefler koyun. Bir bloğun bir numaralı katili suçluluk duygusudur. Yazamadığınızda suçluluk duyarsınız, bu suçluluk yüzünden hiç yazamazsınız. O yüzden ulaşılabilir hedefler belirlemek çok önemli.” şeklinde konuştu. Zilar, sunumu bittikten sonra katılımcıların sorularını yanıtladı.

Jeremy Zilar’ın Medya Derneği’nin katkılarıyla İstanbul Üniversitesi’nde vermiş olduğu konferansın kaydına internetteki bu adresten ulaşabilirsiniz: http://www.unimedya.tv/yeni_medya_araclari_ve_dijital_devrim/

Etkinliğin fotoğrafları için: Tıklayınız


Discover more from Erkan's Field Diary

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.