Bahar Şen (@bhrsen) yazdı: 22. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı’nda Ayhan Tomak sergisi…

22. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı

Kitap fuarı devam ederken bir öğleden sonrası için arkadaşımla program yapmıştık. Hem aklımızda olan kitapları alacak hem de kendimize keyif için ayırdığımız zamanda Sanat Fuarında gezecektik.

Bir ara karşımdaki duvarda aslı duran mask’ları gördüm.

Daha yakından bakmak istediğimde, daha sonra isminin Ayhan Tomak olduğunu öğrendiğim sanatçı ile tanıştım.

Hemen “hoş geldiniz” faslı ile başlayan koyu bir sohbete daldık.

 

Beşeri ilimler okumak isteyen Tomak, çocukluğundan beri resim ve heykel sanatı ile ilgilenmiş ancak eğitimini ‘İktisat’ alanında tamamlamış. “İktisat eğitimini meslek olarak yapmıyorum, hayatımın merkezi sanat ve yaptığım sanat eserleriyle yaşamımı idame ettiriyorum” diyen sanatçı ilk sergisini ise 1995 yılında açmış.

Bir yandan kendinden bahsederken diğer yandan da eserlerini anlatan sanatçı, bize Adnan Bey’in Nihal rölyefi üstünde çalışırken başlayan, Aşk-ı Memnu dizisinden bazı kesitleri izletti.

Sanatçı, Balat’taki atölyeyi kendisi gibi resim ve heykel sanatçısı kardeşi Meryem Tomak ile birlikte devam ettiriyor.

Dinledikçe ve gördükçe Tomak?ın sanatına hayranlık duymamanız imkânsız görünüyor.

Ayhan Tomak, farklı alanlarda profesyonel olarak çalışan ve ortak ilgi alanları ahşap olanlara atölyesinde “Ahşap Yontu” dersleri veriyor.

Öğrencilerinin Türkiye’nin farklı yerleri ve yurtdışından eğitim almak için kendisini bulduklarını söylerken, Türkiye’de akademi dışında ahşap yontu eğitimi alabilmenin pek mümkün olmadığını da ekliyor.

Takı tasarımcısı, grafik tasarımcısı, bilgisayar mühendisi gibi farklı alanlarda profesyonel meslekleri olan öğrencileri olduğunu ifade ediyor.

Öğrencilerinin ona çeşitli vesilelerle ulaştığını anlatırken, kendisi profesyonel işleri ile bağlantı kuruyor. Örneğin, estetik cerrah olan bir öğrencisinin kemik ve deri dokusuna dikkat ettiğini, kendisinin ise ağacı yonttuğunu ve dokusuna dikkat ettiğini, bu nedenle eğitimlerinin karşılıklı bir alışveriş içinde geçtiğini söylüyor.

Yurtdışı ve yurt içinde sergilere katılan sanatçı, o kadar sıcak ve açık ki neredeyse o güne kadar biriktirdiklerini bize bir çırpıda anlatıveriyor.

Elbette daha konuşacak çok sözümüz vardı ancak zaman dar işler çoktu.

Yalnız, şunu belirtmeliyim ki bu kısıtlı zamanda yaptığımız gezide, kendisi ile ne yazık ki tanışma imkânı bulamadığımız resim ve heykel sanatçısı Meryem Tomak’ın yaptığı masklar için tek kelime ile beni ?BÜYÜLEDİ? diyebilirim.

22. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarını kaçıranlara; Ayhan Tomak’ın Balat’ta ki atölyesini , mutlaka ziyaret etmelerini öneriyorum.

Kendi içinize dönmeyi, hayal dünyasına dalmayı ve eserlerinde “Kadın” figürünü kullanan erkek sanatçıyı görmenizi özellikle tavsiye ediyorum.

Neden “Kadın” diye sorduğumda, ser verip sır vermeyen sanatçı Ayhan Tomak’a, benim de hayal dünyamda kocaman ışıklar yaktığı için ayrıca teşekkür ediyorum.

 

Bahar Şen Kazancı

Twitter: @bhrsen

Blog: geldikzurnanin40dedigiyere.blogspot.com

Ayhan Tomak için iletişim bilgileri

Web: www.ayhantomak.com

Adres: Mürselpaşa Cad. No:111/A Balat


Discover more from Erkan's Field Diary

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.