Shorty Awards, The Stream ve bir medya olarak Twitter
Düşünelim: İnternet, medya için yeni bir vücut… Haber siteleri, bu yeni vücudun omurgasını oluşturuyor. Bloglar bu medyanın sindirim sistemi… Twitter ise kılcal damarları…
Twitter’ın sunduğu doğrudan iletişim ortamı birçok kişi için hayal edemeyecekleri bir konforlu bir alan sağladı. Yazarlar, yıldızlar, unutulmaya yüz tutmuş ünlüler, aptal taklidi yapan uyanıklar, zekasıyla sivrilmeye çalışan heveskarlar, bilgi ve ilgilerini paylaşma coşkusuna sahip kişiler… Herkese yer var… İsterseniz takip edersiniz istemezseniz etmezsiniz bahsettiğim kişileri… Seçeneklerin çokluğu ve diyalog imkanlarının genişliğini göz önüne alırsak Twitter için bugüne kadar gelmiş en çoğulcu ortamlardan biri diyebiliriz … Ancak şu da bir gerçek ki, karmaşık ve masraflı olmaması nedeniyle medya kuruluşları tarafından “business” olarak pek ciddiye alınmıyor. Kendine ait değerleri ve kuralları fazlaca belirginleşmiş değil. Ancak aynı andan on binlerce, yüz binlerce kişiye ulaşma imkanı sağlayan bir mecra. Türk basını haber kaynağı olarak keşfettiği bu mecrayı henüz bir medya olarak algılamıyor.
YENİ MECRA VE YENİ GELİR MODELİ
Farklı filtrelerle daha işlevsel olarak kullanılabilecek bu ortam, genelde mevcut haber siteleri için trafik getiren kaynaklar olarak görülüyor. Tabii bu da beraberinde kısa dönemli başarı veya başarısızlığı getiriyor. Gazeteler önceleri web sitelerini nasıl mevcut basılı yayınları için bir tehdit kabul ettilerse, şimdilerde Twitter (ve Facebook’u) web sitelerinin trafiğini çalan mecra(lar) olarak görüyor. Bunda gelir modellerinin rüştünü ispat etmemesinin payı var. Fazla takipçiye sahip ünlüler içinse böyle bir sorun yok. Sayıları yüz binlerle ifade edilen takipçiye sahip ünlüler reklam tweetleri bile atmaya başladılar. Medya planlama şirketlerinin ajandalarında bu yeni mecra kendine yer açmaya başladı.
HOLLYWOOD ‘UN OSCAR’I, BROADWAY’İN TONY’Sİ TWİTTER’IN SHORTY’Sİ
Nasıl ki Hollywood denilince akla Oscar, Broadway denilince Tony ödülleri geliyorsa Shorty ödülleri de Twitter için aynı anlama geliyor. Shorty ödülleri her ne kadar Twitter için veriliyormuş gibi görünse de Foursquare ve Tumblr da işin içinde. Daha da önemlisi Shorty ödüllerinin verildiği kategoriler. Reklam, sanat, tasarım, gıda, kamu yönetimi, mizah, gazetecilik, haber, seyahat, ünlü, marka, teknoloji gibi kategorilerde ödüller veriliyor. Ödüle layık görülen kişiler arasında geçen yıllarda Conan O’Brien gibi isimler de yer almış. Newark’ın efsanevi belediye başkanı Cory Booker da kamu kategorisinde ödüle layık görülmüş. Eminim kısa süre sonra Türkiye’de de bu ödülleri veren bir kurum çıkacaktır. Kişisel olarak bu ödüllerin ülkemizde yenilikçi vizyona sahip bir sivil toplum kuruluşu tarafından verilmesini tercih ederim. Bu
THE STREAM: BİR ENTEGRASYON BAŞARISI
Genelde sosyal medyanın özelde ise Twitter’ın medyamızın gelişiminde olumlu rol oynayabilmesi için öncelikle sunduğu imkanların çok iyi bilinmesi ve ardından da mevcut çalışmalarla kreatif şekilde entegre edilmesi gerekiyor. Al Jazeera English’in The Stream programı buna güzel bir örnek. Elbette Medya kuruluşlarının bu yeni mecralar için teknolojik anlamda çok fazla hazırlık yapması gerekmiyor. Esas gerekli olan, Twitter’ın minik su yollarını bir araya getirip bir nehir gibi, debisi yüksek bir nehir gibi akmasını sağlamak… Yola çıkmak için geniş bir bakış açısına sahip olmak yeterli olacaktır.
P.S.: Twitter verilerini işleyerek yeni bir medya aracı oluşturmak için geçen yıl yola çıkmıştık. Projemizden vazgeçmiş olmasak da şu ana kadar hayata geçiremedik. Not olarak paylaşmakta fayda var.
Discover more from Erkan's Field Diary
Subscribe to get the latest posts sent to your email.