[TR] Can Erol: Hep Destek Tam Destek–Forza İBB

Oldukça ilginç bir Spor Toto Süper Lig haftası daha yaşanıyor. Yarın oynanacak Bursaspor-Kasımpaşa maçı ile 16.haftayı kapatacağız. Özetlemek gerekirse Trabzonspor ve olası bir galibiyet halinde Bursaspor’un ekmeğine yağ süren bir hafta oldu.

Galatasaray zaten lige havlu atmış durumdaydı. Bu hafta da evinde Gençlerbirliği’ne yenilerek Ali Sami Yen’e galibiyetle veda etme şansını kaçırmış oldu. Mevcut durumda yaşanan rezaleti açıklamak için istatistiklere bakmak yeterli. 16 maç, 8 mağlubiyet. 1980’lerin ortasında Jupp Derwall’in temelini attığı ve 2000’de UEFA kupasının kazanılmasıyla son bulan sürecin tüm mirası fazlasıyla tüketilmiş durumda. Bu durumdan nasıl bir zihniyet çıkartır Galatasaray’ı, onu da kestirmek çok kolay değil. Yönetim değişikliği mantıklı gözüküyor zira Galatasaray kültürüne taban tabana zıt hareket eden bir yönetim anlayışıyla kulüp idaresini sürdürmek çok doğru bir seçenek olmuyor. Song, Tomas, Mondragon, İliç gibi takıma tüm potansiyelini verecek, meşhur tabirle “karakterli” oyuncuların bulunması şart. İyi bir scout ekibi ve doğru transfer politikasıyla futbol takımının durumu düzelebilir. Bugünkü Trabzonspor’un iki sezon önceki durumuna bakmak yeterli olacaktır bu anlayışı harekete geçirmek için.

Beşiktaş’a bakacak olursak, Eskişehirspor karşısında alınan ve istikrarsızlığın kanıtı olan bir mağlubiyet vardı ortada. Rakip takımdaki eski oyuncularının muazzam bir performans gösterdiği maçta, Cenk ve Ersan’la ayakta kalmaya çalışan Beşiktaş Schuster’in kurmaya çalıştığı total futbol düzeninden oldukça uzak bir izlenim veriyordu. Yönetimin Simao Sabrosa, Hugo Almeida ve Valencia’lı Fernandes ile anlaşmaya vardığı haberi bile Beşiktaş taraftarını sakinleştirmeye yetmemiştir herhalde. Zira bu adamlar İstanbul’a inmeden inanmak Fotomaç gazeteciliğinin devamı için şakşakçılık yapmak olur.

Fenerbahçe ise bu sezonki belalısı Ankaragücü’ne Sestak’ın şov yaptığı maçta 2-1 yenildi. Kupadaki 4-2’lik mağlubiyet belki bir motivasyon unsuru olabilirdi ama ikinci yarı yokları oynayan takım, Ankaragücü’nün vites arttırmasıyla birlikte yenilgiye razı olmak durumunda kaldı. Şu an Aykut Kocaman’ı o koltukta oturtan Galatasaray ve Beşiktaş’ın ligdeki konumlarıdır. Olası bir Galatasaray liderliğinde Aykut 10. haftayı göremezdi muhtemelen.

Son olarak Trabzonspor-İstanbul Büyükşehir Belediyespor maçından bahsedelim. Trabzonspor iyi oynadığı maçı, hakemin hediyesi bir penaltı sayesinde kazandı. Bunlar futbolun içindeki şeyler. Yarın öbür gün başka bir takıma da çalınacak böyle penaltılar. Bu maça dair skor veya oyun analizi yapmaktan öte dikkati çeken bir tribün şovuna değinmek istiyorum. İstanbul Büyükşehir Belediyespor’un inci sözlük destekli taraftar grubu Bozbaykuşlar, Trabzonspor’un “Bize Her Yer Trabzon” sloganına alternatif bir slogan üretmişler: “Bize Her Yer Deplasman”. Sosyal medyanın artık hayatımızın birçok alanına girdiği günümüzde, futbol alanında da bu tür ilginç olayların yaşanması bence müthiş bir gelişme. Yaratıcı protestonun ve tribün desteğinin en post-modern halidir bu pankart kanımca.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.