1 DAKİKASI 183.000 DOLAR
Hackerlar tarafından sıklıkla kullanılan bir saldırı yöntemi olan DDoS (distributed denial-of-service) siteye giriş trafiği çok fazlaymış gibi etki yaratarak sistemi işlevsiz ve cevap veremez hale getirmeyi amaçlar. Yani ?her sistem kurulurken; kullanıcı sayıları, hat kapasitesi, anlık istek sayısı gibi unsurlar için belli değerler öngörülür ve bu değerlerin biraz daha üstünde yükü kaldırabilecek şekilde tasarım yapılır. DoS/DDoS saldırılarında ise, sistemin kaldırabileceği yükün çok üzerinde anlık istek, anlık kullanıcı sayısı ile sistem yorulur ve cevap veremez hale getirilir. Bunun yanında, doğrudan sistemin kendisini yormak şeklinde değil, hattı doldurarak yine sistemin erişilebilirliği hedef alınabilir.?
2011?de dünyaca ünlü hacker grubu Anonymous ile birlikte bir dakikalık DDoS saldırısana katılan 38 yaşındaki Eric Rosol, hedef aldıkları websiteyi 15 dakika boyunca işlevsiz hale getirerek 5000 dolar zarara uğrattı. Yakalanması üzerine 1 dakikalık DDoS için 2 yıl hapis cezası ve 183.000 dolar para cezasına mahkum edildi. Haberin devamını okumak için tıklayabilirsiniz. Bu kadar yüksek para cezalarının amacı; özellikle şirketlerin itibarını zedeleyen bu tarz saldırıları caydırıcı kılmak olsa gerek. Oysa saldırıların amacı en azından RedHack ve Anonymous gibi hacker gruplarının, halka karşı yapılan haksızlıklara ve adaletsizliklere tepki göstermek. Yapılan her saldırının da kendilerince bir nedeni ve bir açıklaması var. O sebeple bu cezalar ne kadar caydırı olur veya olabilir mi? diye sormak gerek ki çoğumuzun cevabının olumsuz olacağına eminim.
Tekrar DDoS?a dönecek olursak; çoğu hacker tarafından artık DDoS saldırısı için internet üzerinden inidirelebilecek programlar sayesinde saldırı yapılabileceği söylense de hiç bir bilgi olmaksızın sadece programın yeterli olmayacağını bilmekte fayda var. Ve tabiki Eric Rosol ve Jeremy Hammond?un akıbetine uğramamak için gerekli dikkat ve özen gösterilmeli.
Discover more from Erkan's Field Diary
Subscribe to get the latest posts sent to your email.