Elif Sudagezer: Democratus üzerine: Kestane kebap, tartışması sevap!

Democratus üzerine:  Kestane kebap, tartışması sevap!

Meclis deyince aklınıza gelen ilk üç şey nedir? Eğer şıklardan birisi ?milletvekili? ise dönün bir daha düşünün derim. Türk Dil Kurumu (TDK) ?meclis? kavramı için dört tanım getiriyor önünüze. İlki: Bir konuyu konuşmak veya görüşmek için yapılan toplantı. İkincisi; bu toplantının yapıldığı yer, şûra ve üçüncüsü ise; ?bir konuyu konuşmak veya görüşmek için bir araya gelmiş kimseler topluluğu. Yani TDK?nin aklına gelen ilk üç arasında ?milletvekili? yok. O zaman biz de atalım kafamızdan bunu ve gelin Democratus.com?a bakalım. Çünkü Democratus kelimenin tam anlamıyla bir meclis. Çünkü hem toplantı, hem şura hem de burada toplananlar demek Democratus.

Üstelik katılmak için bir partiye, daha önce sınıflandırılmış olan bir ideolojiye veya herhangi bir ön koşula gerek yok. Tek yapmak kayıt olmak, -pardon birey olmak- , tartışacak bir şey bulmak ve bunu meclisle paylaşmak.

Hemen örnekleyelim: Fahrettin Burak ?Askeri ücretten vergi alınmamalıdır? demiş. Buna katılabilirim, karşı çıkabilirim veya bu konuda kararsız kalabilirim. Veya iskambil oynarkenki gibi pas diyebilir, yanıtlamayabilirim.

Peki, böyle yaparsam ne elde ederim? Birincisi, farklı insanların aklından geçenleri, onların sorun saydıklarını, onları rahatsız edenleri, ikincisi ise bunlara yönelik tepkileri görürüm oransal olarak.

Bu bana ne kazandırır? İşte burada duralım. Meclistekilerin sayısı hızla artarsa kocaman bir ses olur oradan çıkan sonuç. Şayet ki artmazsa, kafa yorarım, düşünürüm, paylaşmış olurum.

Sitenin kurucularından Murat Aydemir kendilerini ?politik bir network? olarak tanımlıyor ve bu ?online meclisi? önemli bulduğunu söylüyor.

Bence de önemli. Çünkü gerçek demokrasilerde düşünmek ve tartışmanın bedeli olmamalı. Ve yalnızca bedelsiz tartışmak ve düşünmek bile nefes almak kadar hayati?

Yazıya son vermeden meclisten ödünç aldığım birkaç alıntı alarak kapatayım?

1) Atatürk’ün gençliğe hitabının okullardan kaldırılmasını yanlış buluyorum. Siz ne düşünüyorsunuz konu hakkında?

2) İdeolojik eğitimi sonlandırmayı amaçlayan Bakan Ö.Dinçer’i tebrik ederim. Gençliğe Hitabe’nin okullardan ve kitaplardan kaldırılması fikrini de destekliyorum.

Rastgele seçtiğim iki maddenin birbirine tamamen zıt olması işin en güzel tarafı? Ne de olsa en mutlak demokrasi en temsili olanı?

 

Elif SUDAGEZER

http://twitter.com/elifsudagezer

 

 


Discover more from Erkan's Field Diary

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.