Sosyal Medya ve Hoodie Üzerine Bazı Düşünceler…
by Halil İbrahim İzgi
Hoodie kapüşonlu sweatshirt demek. Gerçek anlamda bir çeviri olmadı ama resmine baktığınızda ne kastettiğim daha rahat anlaşılabilir. Hoodie ile sosyal medyanın ortak noktası ise kimlikleri anonimleştirme imkanı sunması ve özellikle gençlerin kendilerini ifade ettikleri formlar sunması.
Kotun kovboy kıyafeti olarak piyasaya çıkması gibi hoodie de 1930’lu yıllarda soğuk hava depolarında çalışanların giymesi için tasarlanmış bir ürün. Champion şirketi tarafından piyasaya sunulan hoodie zamanla gençler arasında popüler bir kıyafet olmuş. 1970’lerde New York hip hop camiasının sembolü olan hoodie Rocky filmlerinin ikon kıyafetleriyle kendine popüler kültürde hatırı sayılır bir yer edinmiş.
Hoodie’nin İngiltere’de popüler olması ise şehrin güvenlik kameralarıyla (CCTV) donaltılmasının hemen sonrasına rastlıyor. Kimliklerini ele vermeden dükkanlardan bir şeyler aşırmak isteyen gençlik çetelerinin üniforması haline geliyor hoodie… Hatta bazı alışveriş merkezleri hoodie giyen kişileri potansiyel olarak suçlu görüp kapıdan içeri bile almamaya karar veriyor.
2008 Yunanistan gençlik ayaklanmalarında hoodie yine sırra kadem basmak isteyen gençlerin cam simidi oldu. 2011 Londra ayaklanmasında da dünya gündemine iki ayrıntı sunuldu. Bunlardan birisi hoodie diğeri ise sosyal medya… Sosyal medya gençlerin hızla iletişim kurup bir araya gelmesini sağlarken hoodie daha rahat yağma yapmalarına yardımcı oluyordu.
Bu örnekten yola çıkarak sosyal medyanın pekala bir sanal hoodie olduğunu söylememiz mümkün olabilir. Savunma amaçlı icat edilen İnternet’i kullanan sosyal medya araçlarının güvenliği tehdit edebilmesi ironik görünüyor.
Sosyal medya ve hoodie, bireysel tercihlerini cesaretle ortaya koymaktan çekinen kişilerekonforlu bir sürü psikolojisi sağlıyor. Anonimleşen görüşler, cezaların dışında kalan alanda işlenen suçlar kişisel özgürlüklerin sınırlarının yeniden düşünülmesine yol açıyor.
Londra’da yaşananlar sosyal medyanın yoz bir toplumda nasıl felaketlere yol açabileceğinin açık bir göstergesi. Neyse ki aynı sosyal medya Tunus’ta, Tahrir Meydanı’nda onurlu amaçlar için kullanılmıştı.
Discover more from Erkan's Field Diary
Subscribe to get the latest posts sent to your email.