4 Aralık ders notları

  • Irem Donerci *Genel kultur notlari/ Tavsiye kitaplar:”Mythologies-Roland Barthes”. “Umberto Eco-Baudolino”
    *Genealogy: Soy agaci. Faucault,Nietzche icin kullanimi: genealogy of morals
    Genealogy olarak bakarsak; Sevgililer gununu anlamak icin tarihsel surecte ilk sevgililer gununun kutlanmasina bakmak gerekir -Saint Valentines a degil-. (En basa donmek degil bugunu etkileyen ilk duraga geri donmektir)

    *Semioloji/ Semiotics: hayatimiza sokan kisi; Roland Barthes.
    Evrenselci olmayan iddialar uzerinden giderler. Belli bir zaman ve mekana dahil olanlarla ilgili.
    (Kültürel kodlar, gelenekler ve metni anlam süreçlerine göre düzenlenmiş işaret sistemleri diye nitelenen her şey semiyotiğin inceleme alanına girmektedir. Semioloji, yapısalcılığın modeli olarak düşünülmektedir.)

    -Semioloji, ozellikle reklam alaninda gorulen bir yontemdir.

    ***Roland Bartes***
    *Rose–» Ilk anlam(denote): gul, cicek turu, genelde kirmizi
    Ikinci anlam(connote): passion(tutku,arzu), kulturel-sosyal formasyonlar sonucu ortaya cikar.
    *’Connotation’ da olusan sey mittir. Toplumlar bu efsaneler uzerinden iletisime geciyor.* Mit-» ‘unit of analysis’. Bir toplumsal yapi incelenicekse efsanelere bakiyoruz(modern efsaneler). Efsaneler bizim bazi sosyal durumlari ”naturalize” etmemizi saglar. Yani dogallastirir, asinalastirir.(Cunku birsey “natural” ise ona karsi cikmak daha zordur).


    Venis Kalderon semotics işaretleri inceler. Roland Barthes da bu işaretleri incelemiş. ve bu işaretlerin anlamlarını ikiye ayırmış. Denotation; kelimenin/işaretin teknik sözlük bilgisini içerirken Connotation; bu kelimenin/işaretin kültürel formasyonlar nedeniyle taşıdığı anlamı içeriyor. (örn. Gül, çiçek ve tutku). Genealogy bir olaya kronolojik olarak değil de olayın dönüm noktalarını incelemeyi savunan anlayış. (örn. St Valentine’s Day, St Valentine’i değil kutlanan ilk güne bakmalı). R. Barthes’a göre mythler doğrultusunda iletişim kuruyor toplumlar. Mythlerin analiz edilmesi gerektiğine inanıyor toplumu anlamak topluma dair kültürel kodları anlamak için. (örn. Fransız dergisinde siyah asker resmi, sadece bir asker, sadık bir sömürge). Mitler, insanların bazı durumları doğal karşılamasına neden oluyor. (Naturalize) Doğal bir şeye karşı çıkamayacağımız için diğer şeyler de doğallaştırılarak toplumun karşı çıkmasını önler. (örn. siyahlar doğal olarak ikinci sınıf derileri kalın, kadınlar ince iş yapar, vs.)


    Sezin Balkan Semotics’i Roland Barthers hayatımıza sokmuştur. Bu kavram işaret bilimi anlamına gelir. Evrenselci olmayan iddalar üzerinden yorumlarını yaparlar. Roland Barthes herhangi bir işaretin en az iki anlama geldiğini söylemiştir. Örneğin; rose kelimesinin ilk anlamı (denote); gül. ikinci anlam connote=passion. Connation da oluşan kavram ”Mit”. Toplumsal bir durumu anlayacaksak efsanelere bakarız. Efsaneler sosyal durumları naturalize etmemizi sağlar. Kısacası doğallaştırır.


    Yaprak Gülbahar Semiyotiği hayatımıza sokan Roland Barthes, “Mythologies” kitabında fransız toplumundaki mitlerden bahsetmiştir. Myth kavramı her toplumun kendi dinamikleri içinde farklı signified’lar ile karşılık bulur. Buna örnek; Türkiye’nin toplumsal kodlamalarında “tutku”nun yerine “saf aşk”ın kullanılmasıdır. Genealogy; soy ağacı, seceredir. Bu kavram, bugünü etkileyeni bulmak için geçmişteki önemli duraklara bakmamızı salık verir. (Sevgililer günü örneğinde olduğu gibi)


    Zeynep Atakay -Binary oppositions
    Nature vs. culture (Levi Strauss), Baudolino – Umberto Eco, James Bond (good-evil), tales include binary oppositions as well.

    -Semiotics
    Roland Barthes. Book: Mythologies. 
    No universal arguments; everything is not the same everywhere.
    Sign; signifier signified.
    ex: Barthes says “rose” has two meanings, denoted and connoted. Its denotation is flower while its connotation is passion.

    -Genealogy
    Study of the turning points of an event or an occasion, instead of its chronicle. Most likely a backwards chronicle. Generally we see that these turning points have occurred recently, not very long ago.
    ex: St. Valentine’s Day. If you dig up its history you’d find things that are very unrelated with today’s meaning of Valentine’s Day. 
    Barthes -> connotations create myths. These myths improve communication between different societies and cultures. To understand a society or a culture, one must study its myths. Myths naturalize the supernatural. It is not very possible to protest something natural (ie: rain)


    Adil Balaban Sign, signifier signified, denote, connote : passion, St. Valentine’s day, genealogy, myth, naturalize


    Görkem Başçivi Genealogy olaylara kronolojik olarak bakmak yerine, son dönüm noktalarından bakmak bugünü daya kolay anlamamızı sağlar. Örnek; St.Valentine’s Day’in nereden geldiğini anlamak için St.Valentine’nın kim olduğunu araştırmak bir işe yaramaz. İlk kutlandığı güne yani dönüm noktasına bakmak gerekir.


    Merve Yılmaz Binary opposition(s) ,nature vs. culture gibi.
    Umberto Eco (yapisalci,semiotic) ,boudolino kitabi umberto eseri (kutsal esyalari anlatma), 
    Semiotics(semiolojo) :structuralismle beslenir. 
    Roland Barthes temsilcisi (onemli) ,mitoloji kitabi (semioloji hakkinda okursaniz bilgi sahibi olabilirsin) 
    Structuralism; evrensel seylere sahipti
    Semiology; daha lokal belli bir zaman ve mekana dayali yorumlar yaparlar.
    Sign’in bir adim ilerisi ronald barther ; 1)denote (ilk adim) ,ornek :rose ilk anlami cicek 2)connote (ikincil anlam) ,passion :tutku,arzu (bu olayda keyfilik durumu biraz bitmeye basliyor) , Genealogy; ilk anlami ,soy agaci. (Kronolojik olarak bakilmiyor donum noktasi olarak bakiliyor)orn: sevgililer gunu -volentine iliskisi 
    Genealogy,aradtirma yaparken MYTH cikiyor. Yani efsane. 
    Myth: connotationlardan cikan anlamlar butunune denir. Ornk;osmanli duraklma donemi ama aslinda burokraside ki gelismislik.


    Mustafa Bayındır Binary opposition(s):
    Nature vs Culture
    Umberto Eco
    Sign
    Signifier signified
    Baudolino : orta çağda bir karakterin adi
    Semiotics ——> Roland Barthes
    Rose 
    Denote çiçek
    Connote: passion
    St. Valentine’s Day
    Genealogy
    Naturalize : Doğallaştırma
    MYTH (Efsane)


    Maide Sarıoğlu Semiotics, roland barthes rose, denote:çiçek, connote:passion(tutku) ,connote : kültürel sosyal süreç sonrasında oluşur, oluşumunda edebiyat etkili olmuş olabilir. Genealogy:bugünü etkileyen ilk önemli durağa bakılmalı yani st valentine’s day: ilk olarak sevgililer günü olarak kutlanmaya başladığı zamana bakılmalı, MYTH:toplumlar efsaneler üzerinden iletişim kuruyor. Naturalize(doğallaştırma)


    Aytuğ Işıklı Roland Barthes sign olgusuna farklı bir bakış getiriyor. Denote ve connote olarak ikiye ayırıyor. Örneğin; rose için denote(ilk anlam): çiçek iken, connote: passion. Böylece, Sausurre’un bahsettiği arbitrary(keyfi) durumu ortadan kalkmaya başlıyor.


    Ceren Yılmaz semiotics , işaret bilimi anlamına geliyor. genellikle evrenselci olmayan yorumlardır. yapısalcılıktan bir adım daha sonrası düşünülür. signifier ve signified burda da var fakat bir işaretin iki anlamı olduğu dikkat çekiyor. rose denildiğinde aklımıza çiçek türü gelirken ilk anlamı denote ; rose – çiçek ikinci anlam connote ; rose denildiğinde akla gelen şey (passion) duygu, tutku akla geliyor.


    Seren Aybas Her sey cok karmasikti.son dersle ilgili bir sey yazamicam sanirim,farkinda olmadan dinlememisim meger.


    Esra Akil bir seyi dogru anlamak icin onun bugunune degililk varoldugu zamandan bugune kadar gelisini incelemek gerekir . ve bir seyi simge yapan ilk anlami yani denote degil ikinci amlami connote . bizde uyandirdigi duygular yani .


    Derya Kaya denote(ilk anlam) rose için : çiçek iken, connote: passion da ise duygu, tutku akla gelir..Umberto Eco gülün adı..MYTH:efsaneler üzerinden iletişim kurulması örn: kadınlar anlayışlı ve duyarlıdır:D


    Işık Şişman Semiotics ya da diğer adıyla semiyoloji,simge,sembol ve işaretlerin yorumlanmasını,üretilmesini veya işaretleri anlama süreçlerini içeren bütün faktörlerin sistematik bir şekilde incelenmesine dayanan bir bilim dalıdır.Semiotics değişik işaret sistemlerine dayanan anlam ve bildirişim konularını inceler.Fransızlar semiyoloji terimini kullanmışlardır.Semiyotik eski Yunancada işaret anlamına gelen semeîon kelimesinden gelir. Modern semiyotik başlıca iki kaynağa dayanır. Bunlardan birincisi Ferdinand de Saussure?ün 1916?da yayımlanan Genel Dil bilim Dersler’i, ikincisi ise Charles Sanders Peirce?ün yazılarıdır.Kültürel kodlar, gelenekler ve metni anlam süreçlerine göre düzenlenmiş işaret sistemleri diye nitelenen her şey semiyotiğin inceleme alanına girmektedir.


    Kaan Alper Toplumları analamak için myth ( efsane ) bakıılır. Efsaneler naturalize ( doğallaştırmak ) eder. Genealogy:soy ağacı. Cannote;passion olusam durumlara myth denir. Toplumlar bu efsaneler ile iletişiyor. “Rolan Barthes”Cannote ilk anlam ile passion duygu çiçek buna bir örnek.


    Yakup Yıldırım myth , Umberto Eco , Semiotics ,Denote ve connote, Binary opposition(s),St. Valentine’s day,Naturalize : Doğallaştırma…


    Umut Engin myth(toplumsal gelişmeleri incelerken yardımcı), denote(asıl olan gül-çiçek) connote(akla gelen gül-aşk sevgi) St. Valentin’s day.


    Yavuz Tuncer (Semiotics) Semiyotik; simge, sembol ve işaretlerin anlamdırılması veya yorumlanmasına sistematik bir şekilde inceleyen bilim dalıdır. En çok kullanıldığı bilimdalları: Anlam bilimi, dilbilimi, fonetik, sanat, iletişim, mimarlık, sosyoloji, psikanaliz ve daha bir çok bilimdalı. İlk defa John locke tarafında 1690 yılında Essays Concerning Human Understanding başlıklı eserde kullanılmıştır. Modern semiyotik kaynağı ise iki kişidir, ilk olarak Ferdinand de Sausser ve Charles Sanders Peirce dir. Sausser’nin 1916 yayınlanan Genel Dilbilim dersleri yazıları buna örnektir. Alt başlıklar: Binary oppositions, sign- singnifer, denote, genealogy, myth, Naturalize Rose, Nature-Culture, umberto eco, St. Valentine’s day.


    Merve Utas Semioloji ozellikle reklam alaninda gorulen bir yontemdir.Simgeler semboller ve bunların üretilmesi bulunması.toplumların efsaneleri önemlidir.Denote çiçek şlk anlam.


    Rıdvan Aktaş Semiotics işaretlerin yorumlanması, işaretleri anlama süreci. önemli temsilcisi Roland Barthes .Mythologies kitap. toplumların efsaneleri önemli. Genealogy; bu günü anlamak için geçmişe bakıp nereden geldiğine bakmak gerekir. sınıfta verilen sevgililer günü örneği gibi..


    Özge Başkan binary opposition(s). nature vs. culture. Umberto Eco, sign-signifier-signified: rose ->denote:çiçek, connote:passion – semiotics. st. valentine’s day. Baudolino, Roland Barthes-Mythologies. genealogy:soy ağacı. naturalize. Myth


    Özge Başkan & where the hell is Matt ?


    Elif Şeker Binary opposition , nature vs. Culture ,Rose , Genelogy :soy ağacı , herhangi bir olayın etkinliğin anlam kazandığı zamana bakmaktır. Bugüne ne çok etki eden kısımdır.Naturelize ; doğallaştırma…


    Hikmet Can Satıcı Semiyotik; simge, sembol ve işaretlerin anlamdırılması veya yorumlanmasına sistematik bir şekilde inceleyen bilim dalıdır. Abi ne çok takılıyoruz bu sembollere sembollerin altında yaşıyoruz resmen ve başımıza ne geliyorsa bu semboller yüzünden geliyor. En fazla 2-3 tane sembolümüz olsa çok daha mutlu oluruz bence. Birileri de araştırıyor bu sembolleri, sembollere adanmış hayatlar gibi bir şey bu. Ha bir de Matt diye bi adam var onun işi daha zor Dünyayı dolaşıp dans ediyor bi sakız firması sponsor olunca allaaah, eğlenceli bir arkadaş fakat kendisini Hacıhüsrev de görmek isteriz, videosuna koymadığı İstanbul’un Hacıhüsrevinde.


    Ecem Kefeli binary opposition(s): good vs. bad / nature vs. culture Umberto eco-baudolino. Semiotics: (roland barthes) işaret bilimi. Evrenselci ama zamana ve mekana bağlılar,yapısalcılardan bir adım geri duruyolar. sign: signifier,singified. Rose: denote –> çiçek connote –> tutku (sosyal,kültürel olarak değişir,kültürel kodlama) genealogy: soy ağacı,kronolojik bir şeye bakmak yerine (turning pointlere) dönüm noktolarına bakmak. Bir olayı tanımlarken ilk olarak olaya myth (efsane) denir. modern efsaneler,efsaneler bizim bazı durumları doğallaştırmamızı sağlıyor.


    Cansu Yüksel Semiotics simge,sembol ve işaretlerin yorumlanmasıdır.Roland Barthes önemli temsilcilerindendir. Barthes’in yorumlama şekli şu şekildedir. Örneğin “gül” dediğimizde aklımıza gelen ilk anlam (denote) “çiçek”tir . İkinci anlam (connote) ise passion yani tutkudur. İkinci anlamlar genellikle kültürel-sosyal formasyonlarla oluşur. Geneolgy soy ağacı, kökendir. Bugünü etkileyen olayların ilk oluş nedenlerine bakmadır.St. Valentine’s Day örneği. Connote ler ile ortaya çıkan anlamlara myth denir.Myth ler iletişim sırasında naturalize olabilirler.


    Gizem Keskin genecology: soy ağacı=>kavramsal olarak, kronolojik yerine ve dönüm noktalarına bakmak. Bir olayın bugunune bakmak için gecmisine bakmak. Bugunu etkileyen sıcramalarına bakmak.


    Özge Yerlikaya Her hangi bir işaretin iki anlamı vardır: biri teknik anlamıdır diğeriyse sosyal , kültürel anlamıdır. Tarih araşmtırmalarında genealogy yöntemi olayı bugüne olan etkisinden başlayarak araştırmaktır.Eğer olayın ilk olduğu zaman şimdikinden bağımsız ise araştırma konusu değildir.Connataion’la çıkan anlamlar bütününe myth denir. Rolan Bart toplumların bu mythlerle iletişimde bulunduklarını söyler.Buradan aynı zamanda Roland Bart’ın başka bir teorisine ulaşırız.Bart oluşan bu mythlerin olayları ve durumları doğallaştırmamızı sağladığını söylemektedir.


    Derin Erpulat Erasmus toplantısı için ikinci ders çıkmam gerekti ama aklımda kalanlar:


    Derin Erpulat Binary oppositions: nature vs. culture 
    james bond-good vs evil
    Baudolino- Umberto Eco (yapısalcı)
    samiology/semiotix- Roland Barthes (semiolog)
    “mitolojiler” Roland Barthes
    yapısalcılar- evrenselci
    semiologlar- daha local
    geneology-soyağacı
    geneology of morals-Nietzche
    sosyal bilimlerde “geneology” – birşeyin kronolojik olarak değil, turning pointlerine bakarak anlamaya çalışmak.
    bugunu anlayabilmek için bugünü etkileyen noktalara bakmak (Valentine’s Day örneği)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.