Ayşe Özer: BİR İNTİHARIN SELFİE’Sİ

intihar selfie

BİR İNTİHARIN SELFİE’Sİ

Gezi Parkı eylemlerinin Ankara ayağında Kızılay Meydanında polisin meşhur anonslarından biriydi: “Trafiği engellerseniz müdahale edilecektir”. Sola dönüşün yasak olduğu, Türkiye’nin kalbinin en büyük damarında Hergele Meydanından Kolej Meydanına, Çankaya’dan Maltepe’ye dönülemezken Güvenpark’ta toplanan direnişçilerin bir kaçının yola taşması halinde hemen trafik bahanesiyle kitleye müdahale edildi.

Ankara’da yaşayanlar trafikte her an bir devlet böyüğünün konvoyuyla karşılaşmaya alışkındırlar. Herkes hangi plakanın kime ait olduğunu bilir az çok. Özellikle Kızılay civarında her an trafik durabilir ve eskortlu konvoyların geçmesi için dakikalarca bekleyebilirsiniz. Simidinden meşhurdur trafiği. Herkesin bir unvanının olduğu kentte “sen benim kim olduğumu biliyor musun” lar yarışırken, önündeki araba kırmızı ışıkta iki saniye geç kalksa küfreder gibi kornaya basan Angara bebesi, protokol yolunda bir tahta çıkış töreni sırasında yarım saat bekler de gıkı çıkmaz bazı bazı. Büyükşehirde yaşamanın cilveleridir bunlar. Metropolde trafik hayatidir.

Her yurdum garibanının aklından bir kez geçmiştir Boğaz Köprüsünden aşağı atlamak. Hakkari’de yaşayıp 3. Köprüye oy verenlerdir onlar, bağzı boynu fularlı arkadaşlar öyle der. Bir beyaz yakalı bir sabah işine giderken mahsur kalır köprü trafiğinde, “bu kadar insanın hakkıyla nereye ölüyorsun hemşerim?” tadında bir tweet atar. İktidarın tiridine banan bir medya mensubudur kendisi, kul hakkı derken aynı şeyden bahsetmediğimiz bir kez daha anlaşılır mı? Lütfen trafiğin yoğun olduğu saatlerde intihar etmeyiniz.

Parmaklıklarda bir can pazarı yaşanmaktayken bu anı ölümsüzleştirmek isteyen, simit satamadığından polis olmayı tercih etmiş abimiz çeker selfiesini. Metropolde sosyal medyada boy göstermek de hayatidir. Bu terbiye Soma’da da soyadıyla müsemma Abdulkadir Selfi ile boy göstermiştir. “I was here” insanı ne arkasındaki insanlık dramını, ne sanat eserini, ne utanç duvarını, ne de direnişi umursar, onun önünde durmak ve poz vererek malzeme toplamak, vitrine konmaktır önemli olan. Trend topic olmuştur netekim intihar manzaralı selfie. “Sana bakmak ne muazzam bir intihar teşebbüsüdür” diye şiirler yazılamaz artık. Aşk bir giderli şarkıda can vermiştir. Sevda, atarlı sözlerin arasında yitmiştir. Sevdalı twitter fenomeni olmuştur. Şirket-i Hayriye vapurlarının çalışmadığı bir şafak vakti yola düşüp köprüden Taksim’e gidesi gelir insanın. “Bu kadar insanın hakkıyla nereye ölüyorsun hemşerim” demeye. Haydi toparlanın da, trafiğe kalmayalım.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.