Amme hizmetlerine devam: Akademisyenler için birkaç çevrimiçi araç?

Illustration for using Online Tools & Digital ...
Illustration for using Online Tools & Digital Devices between Detainees & FDEP on 6 April 2010 (Photo credit: RamyRaoof)

Akademisyenler için birkaç çevrimiçi araç?

 Twitter araçlarından sonra yeni bir araç listesiyle geldik: 

Aslına her araç akademisyenlerin de işine yarayabilir. Yine de özellikle yarayabileceğini düşündüğüm birkaç şeyi sıralayayım.


Çevrimiçi akademik kimliğinizi inşa ederken, bir yayın yaptığınızda naparsınız?

Öncelikle kendinize ait sitenizi güncelleyin: http://erkansaka.net/about-2/erkans-cv

Sonra hızla büyüyen akademik ağ olan Academia.edu’da güncelleme yapın. Hatta telif hakkına sahipseniz yazınızı buraya da yükleyebilirsiniz. Çok da güzel olur. Academia.edu dosya paylaşım sitesi Scribed ile işbirliği yapıyor. Eskiden orada paylaşılırdı ki hala da olabilir ama Academia’da daha derli toplu duruyor gibi.

Google Scholar’da kişisel hesap açabiliyorsunuz. Oraya da yazılarınızı listeleseniz iyi olur. Sayfanın yukarısında “My citations” kısmına tıklayarak profil oluşturabilirsiniz.

LinkedIn iş çevrelerini daha çok ilgilendirse de akademisyenlerin de kendilerini gösterdiği alanlardan biri. Zaten “Publications” kısmı var, profil sayfasında

Eğer kitap yayınlamışsanız bir de Goodreads’e kitabın girişini yapıp, orada yazar profili yaratmanız iyi olabilir.


1) Google Drive araçları eğitim alanında da kullanılabilir. Proje yönetimi, kollaboratif çalışma için ideal olabiliyor. Microsoft Office’in yerini tutamayabilir henüz ama çoğu işimizi hallediyor. Google Drive Gmail epostanıza girdiğinizde hemen üstte solda gözüküyor…. Bakın şurada tüyoların çoğuna da (İngilizce) bakılabilir: 52 Tips And Tricks For Google Docs In The Classroom Sırf Google Form’ların kullamıyla ilgili 74 tüyo sıralamış biri…

Google Drive içinde kullanılabilecek Google Docs eklentileri listesi: The Best Add-ons for Google Docs and Sheets

Akademik metin üretimini genellikle mobil cihazlar üzerinden yapmıyoruz ama gerekirse: Bir mobil uygulama olan Quip kolektif belge üretimini mobil araçlardan sağlayan bir uygulama.


2) Başka akademik yazı olmak üzere şöyle bir kolaylık da var. Google Drive’da açtığınız Belge’de yazarken Tools>Research kısmına tıkladığınızda sağda bir google arama sütunu açılıyor. Burada aradığınız şeyi ise metnin içine bağlantı ya da dipnot olarak girebiliyorsunuz. Özellikle akademik yazılarda isteneden bibliyografik formata uygun dipnot hizmeti de buradan verilmekte. Özellikle Türkçe kaynak sıkıntısı var Google Scholar içinden arama yaptığınızda, yine de hayat kurtarıcı. Hangi formatta dipnot vereceğinizi de açılan penceredeki ayarlar kısmından halledebiliyorsunuz.

3) Microsoft Office demişken çevrimdışı alternatifi olarak Libreoffice den de bahsedilebilir. Office kadar gelişmiş olmasa da bu açık kaynak alternatif büyük ölçüde işinizi görecektir. Sunum aracı olarak tabi Prezi epey hoş oluyor…

4) Bibliyografik dipnot hazırlamada Bibme.org da hayati bir rol oynuyor. Uzun süredir akademik yazılarımda istenen formatta bibliyografya üretmeden burayı kullanıyorum. Ne yazık ki o kadar övülen Zotero dan ise hala pek faydalanamadım.

5) Google Reader’dan sonra etrafımdaki çoğu kişi gibi benim de tercihim Feedly oldu. Sosyal Medyanın cazibesine daha az kapılıp blog ve site güncellemelerini takip etmek isteyen akademisyenler için iyi bir seçenek.

6) Yeni kitap keşiflerinde Amazon ve Goodreads kitap dostları için birincil öneme sahip olabilir. getglue’a kitap tavsiyeleri için de bakılabilir.

7) Çevrimiçi ansiklopedi olarak Wikipedia’yı da listeleyeyim.

8) Google Drive gibi kolaboratif üretim imkanı sunan Wikispaces özellikle Wiki üzerinden proje geliştirmede işe yarayabilir. Wiki deyince PBWorks –  Wikia.com. Ayrıca: Curriki.org,Wikiversity.org ve Wikibooks.

9) Sosyal imleme sitesi Diigo rakipsiz gibi. Okuma notları, okumaları etiketleme ve sonra kullanmada epey faydalı.

10) Uzun metinleri hemen okuyamıyorsanız InstaPaper sizin için saklar ve isterseniz e-okuyucunuzdan okumak üzere tüm sakladıklarınızı bir dosya halinde indirmenizi sağlar. Pocket’ı kullanmıyorum ama Pocket da çok kullanılıyor bu bağlamda.

11) Özellikle görsel merkezli projelerde Pinterest gibi bir araç kullanılabilir. Görsel arşiv yapmak için de güzel bir araç.

12) Ekitapçıların çok işine yarayacak açık kaynak bir yazılım ise calibre. Çeşitli e-kitap formatlarını birbirine dönüştürmeye yarıyor.

13) Google Alerts ilgilendiğiniz konuyla ilgili yeni bir haber ya da her hangi bir anahtar kelime- isminiz de dahil- web’e düştüğünde epostayla size haber verir.

14) Malum akademik araştırmalarda bazen girmek istediğiniz siteler engellenmiş olabilir. Site engellemelerine karşı sürekli değişen çözümler var. Ortalama kullanım için en azından Open DNS tavsiye edilir. DNS ayarlarınız için… Bir ara Google Public DNS kullandım ama Google’ın BTK ile dertlerinden dolayı, Open DNS’e geri döndüm. Chrome tarayıcısından çalışan bir uygulama da işe yarıyor gibi: ZenMate. Tabi ki Tor ve Firefox tabanlı Pirate Browser’ı da kullanabilirsiniz.

15)  Akademik bir kaynak/sosyal ağ olarak Mendeley dikkat çekici ama şimdiye kadar pek deneme fırsatım olmadı, siz denediniz mi?

16) E-kitap bulmak için bir zamanlar Library.nu vardı. Bu kapandıktan sonra bir takım alternatifler ortaya çıktı ama hiçbiri Library.nu’nun yerini alamadı şimdilik. Yine de en iyi alternatif bu gözüküyor: http://www.libgen.info/

Ayrıca bkz: http://en.bookfi.org/ – http://avaxhome.ws/ebooks- http://lib.org.by/- http://gen.lib.rus.ec/

Ayrıca Project Gutenberg en eski ve legal olarak bulabileceğiniz kitap koleksiyonunu sunar.  Kitap indirmek için değil ama kitap bilgisi elde etmek için: Google Books e de bakılabilir.


Kapalı devre çalışan AAAAA.org da da iyi malzeme var ama üye olabilirseniz;)

Ayrıca Friendfeed’de de arada bir kitap paylaşımları yapılıyor…

17) Önümüzdeki dönem bir Sosyal Kitap uygulamasını derslerde de deneyeceğim. Future of Book Enstitüsü’nün projesi olan Social Book ile bir metin beraberce üzerinde yorumlar yaparak tartışılabiliyor. Haktivizm kitabı için bkz

18) Eğitim alanında kullanılabilecek 10 iPad uygulaması: 10 incredible iPad apps for education

19) Özellikle eğitimsel video içerik bulmada: MIT OpenCourseWareStanford eCorner

Faculte.com, uDemy.com, Videolla.com, LearnOutLoud, LeapingBrain.com.

Youtube.EDUiTunes U – Ayrıca bakılabilir:  About.com, HubPages, Instructibles,AssociatedContenteHow

Open Culture

20) Buradaki araçların/hizmetlerin çoğunu denemedim. Bakmak lazım;) Social Learning Tools for the School Classroom


Interaktif hikaye anlatımı giderek önem artan bir alan. İşe yarayabilecek bir araç: Twine

Daha çok İngilizce için geçerli olsa da metin yazarları için önerilen bazı araçların listesi de burada: Top 10 Online Tools That Every Content Writer Must Know

Telif hakkı sorunu olmayan görsel bulmak isterseniz: 27 Superb Sites With Royalty Free Stock Images For …

Bir liste de burada:

https://stockphotos.io/

http://www.rgbstock.com/

http://openphoto.net/

http://www.freeimages.com/

Ek olarak şunları ekleyebilirim:

Çevrimiçi kitap yazmak için:

http://www.pandamian.com/


Sosyal/ toplu okumak için güzel bir araç:

Social Book


Yukarıda bahsedilen siteler dışında da ücretsiz kitap ve makale bulabileceğiniz siteler bulunabilir.


Çevrimiçi kopya kontrolü: Use These 10 Sites to Detect Plagiarism


Türkiye’de pek yok ama dijital hikaye anlatıcılığı siteleri de yaygınlaşıyor dünyada: 31 of My Favorite Digital Storytelling Sites


Sırf sözlü tarihçilerin kullanabileceği dijital araçlar: The Oral Historian’s Digital Toolbox


Uzaktan eğitimde kullanılabilecek açık kaynak bir program: BigBlueButton


Aaaaarg benzeri bir Türkçe kitap paylaşım platformu: http://bublion.com/

Bir başka kitap paylaşım sitesi: Bookza.org


İngilizce dilbilgisi kontrolünde kullanılabilir: polishmywriting.com


Bir storytelling aracı: StoryScape


Yeni dalga eğitim modellerine bir örnek: Oppia (Ayrıca bkz: Google Debuts Education Tool Oppia for Teaching Others)


İntihal tespitinde kullanılabilecek araçlar: Web Tools to Guard Against Plagiarized Content

Enhanced by Zemanta

2 thoughts on “Amme hizmetlerine devam: Akademisyenler için birkaç çevrimiçi araç?”

  1. Çok teşekkürler Erkan hocam bu derleme için. Özellikle academia.edu gibi unuttuğum birkaç yeri hatırlatmanız güzel oldu. Kullanabileceğim birçok şey de öğrendim.

    Ben de sizin tavsiyelerinize kendi kullandıklarımdan birkaç ek yapayım, maksat bu güzel arşiv genişlesin.

    *LibreOffice aslında makale yazarken çok kullanışlı oluyor, sadece el alışkanlığı geliştirmek lazım biraz. Ben de uzun süreli Linux kullanıcısı olduğumdan bu alışkanlık biraz hızlı gelişti.

    *Akademik makaleleri bilgisayarda okurken kullanılabilecek Utopia Documents var (http://getutopia.com/). Özellikle akademik okumalar için geliştirilmiş interaktif araçları var.

    *Bookmarklar için Pinboard’ı kullanıyorum (https://pinboard.in). Bookmarkları etiketlerle ve notlarla ekleyebilme imkanı tanıyor. Burada da sosyallik söz konusu ancak tanıdığım pek kimse olmadığı için pek sosyal olamıyorum 🙂

    *Reader olarak başta ben de Feedly’yi tercih ediyordum ancak ihtiyaç duyduğum birçok özelliği biraz pahalı bir ücretle Pro’ya geçirmeleri ve mobildeyken uygulamanın, en azından benim için, çok rahat olmaması başka yollar aramama neden oldu. Newsblur’u (https://newsblur.com) bulduktan sonra rahatladım ama. Eğer burası kapanmazsa başka bir yere geçeceğimi sanmıyorum.

    *Genellikle Pocket ya da Instapaper’a çok fazla ihtiyaç duymuyorum ancak bazı uzun makaleleri Kindle’a gönderip oradan okumayı tercih ettiğim oluyor. Onun için de yine Instapaper benzeri bir araç olan Readability’yi kullanıyorum (http://readability.com). Siteleri oldukça temiz bir hâle getirebiliyor ve kindle mail adresinizi verdiğinizde, tek tıkla siteleri e-kitap formatında okuyucunuza gönderebiliyor.

    Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.