“Medya Derneği panelinde ?yeni gazetecilik? tartışıldı

Medya Derneği panelinde ?yeni gazetecilik? tartışıldı       
yenigazetecilik.jpgMedya Derneği ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Kurumsal İletişim Yüksek Lisans Programı işbirliği ile düzenlenen ?Gazetecilikte yeni iş modelleri? isimli panel 9 Mayıs Perşembe günü İstanbul Bilgi Üniversitesi?nde gerçekleştirildi.İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Erkan Saka, Taraf gazetesi yazarı, televizyoncu ve sosyal medya uzmanı Hıdır Geviş, Samanyolu Yayın Grubu Dijital Medya ve Marka Direktörü Akın Emre Karagülle ve Haber7.com Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Erdoğan panelin konuşmacıları arasında yer aldı. Panelin moderatörlüğünü Medya Derneği Genel Sekreteri ve teknoloji yazarı Deniz Ergürel yaptı.

Canlı yayın linkiyle çok sayıda izleyiciye ulaşan panel,  #pub204 ve #yenigazetecilik etiketleriyle sosyal medyadan takip edildi.

Medya radikal bir değişimden geçiyor

Bu paneli, 21-22 Haziran tarihlerinde gerçekleştirecekleri uluslararası ?Medya Forumu?na hazırlık olarak çok önemsediklerini ifade eden moderatör Deniz Ergürel; eskiden çok küçük bir azınlığın elinde olan yayın yapma ayrıcalığının ortadan kalktığını, artık  herkesin birer yayıncı ve medya patronu olabildiğini belirterek konuşmacılara söz verdi.

Medyanın geleceğine karamsar bir bakış

Hıdır Geviş, sosyal medyanın gazetelerin rakibi olduğunu ifade etti. Medya kuruluşlarının Google, Facebook gibi devlerle tek başına yarışamayacağını, bu sebeple devletin yatırımına ihtiyaç olduğunu söyledi. Karamsar bir bakış açısıyla olaya yaklaşan Geviş, böyle giderse Türkiye?de medyanın 10 sene içinde batacağını öngördü. Sektörün iyileştirilmesi için iletişim fakültelerine de iş düştüğünü belirtti.

İçerik kralsa tasarım prenstir

Akın Emre Karagülle konuşmasında artık teknoloji firmalarının medyayla entegrasyonunun söz konusu olduğunu vurguladı. Multimedyaya dönük muhabirliğin ve infografiklerin önem kazanacağını; en az içerik kadar sunum ve tasarımın da önemli olduğunu söyledi. ?İçerik kralsa, tasarım prenstir? dedi.

Büyük bir medya devriminin ilk adımları

Erkan Saka, büyük bir medya devriminin ilk adımlarında olduğumuzu, yola eski modellerle devam edilemeyeceğini, yeni modeller tahayyül etmek gerektiğini ifade ederek, Hıdır Geviş?in tam tersi olarak devletin medyaya fazla müdahalesinin tehlikeli olabileceğinin altını çizdi.

Gazetecilik ölmüyor, dönüşüyor

Dijital ortamı cazip kılan şeyi, her yerden ulaşılabilirlik olarak tanımlayan İbrahim Erdoğan, gazeteciliğin ölmeyeceğini, dönüşeceğini ifade etti. Haber7.com’daki trafiğin büyük bir çoğunluğunun sosyal ağlardan geldiğini söyledi. Erdoğan, bu yeni mecranın kendi ruhuna uygun bir yasayla düzenlenmeye ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Panelin ayrıntılı notları en kısa zamanda Medya Derneği web sitesinde yayınlanacak.

Enhanced by Zemanta

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.