Şenay Çınar: FACEBOOK VE PAYLAŞIL(AMAY)AN ŞİİR
Facebook’un hayatımıza girmesiyle edebiyat da bir anlamda yeni bir paylaşım ortamı bulmuş oldu. Hem yazarların kendi hesapları hem de yazarlar, şairler, kitaplar ve yayınevleri adına açılan beğeni sayfaları bu paylaşımlara zemin oluşturdu. Edebiyatla ilgilenenlerin, belirli yazarların hatta türlerin hayranları Facebook üzerinden tartışma alanı yaratmış olurken, blog yazarları da yazılarını daha geniş bir kitleye sunma fırsatı yakaladılar. Böylece, Facebook üzerinden bir anlamda edebiyat yeni bir yayılma aracı bulmuş oldu. Şiir ise bu paylaşımlarda belki de en geniş yerini aldı. Kimi görsellerle desteklenen ve genelde şiirin tümünü değil de bir iki mısrasını kapsayan paylaşımlar Facebook’ta oldukça popülerleşti.
Şiirin bu paylaşımı tartışmaları da beraberinde getirdi. Kimileri bu satırların Facebook’a “düşmesinden” oldukça rahatsız olup bu tutuma karşı dururken, kimileri bu paylaşımları duvarlarından eksik etmediler. Özellikle Can Yücel ve Küçük İskender paylaşımları dur durak bilmedi. Bu konuda “Facebook şairi” nitelemeleri bile doğdu. Bu tarz tartışmaların, genel anlamda, bir kaç temel yönde ilerlediğini görüyoruz: Bu şiirler böyle bir ortamda paylaşılmaya uygun değildir ve bu paylaşımlar şiirlerin değerini düşürmektedir. Şiirleri paylaşanlar bu şairleri gerçek hayatta bilmemektedirler. Ve son olarak; bu paylaşımların çoğu bu şairlere ait bile değildir! Tartışmanın biraz daha özüne inince temelde sorunun şiirin, yani bir sanat türünün ve bu türün değerli sayılan eserlerinin Facebook gibi bir sosyal medyada paylaşılmasının uygun olmadığı düşüncesini görüyoruz. Üstelik bu paylaşımların “gerçek” hayatta bu yazarları okumadığı varsayılan insanlar tarafından yapılması daha da vahim sayılmakta. Durumu böyle yorumlayan insanların bir çeşit popülerleşme ve “ucuzlaşma” endişelerinin olduğu açık. Öte yandan bu kitle arasında, az da olsa, bu tarz paylaşımların en azından bir yol açma işlevi gördüğünü düşünenler de mevcut. Olayın farklı bir boyutu ise bu paylaşımların ne kadar güvenilir olduğu sorusu. Öyle ki insanlar artık kendi yazdıklarının bile altına bazı yazar adlarını koyup yayımlama imkânına sahip. Bu durumda bu paylaşımların özgünlüğüne ne kadar güvenebiliriz sorusu ortaya çıkmakta.
Sonuçta, Facebook üzerinden yapılan bu paylaşımların ve tartışmaların bitmesi zor gibi görünmekte. Her ne kadar bu paylaşımların şiiri ucuzlaştırdığını düşünenler olsa da durumun böylesine korkutucu olmadığı muhakkak. Aksine, şiir seven insanın böylesi paylaşımlardan duyduğu rahatsızlık biraz çelişkili görünmekte. Özgünlük meselesi ile ilgili endişesi olanların ise bu kaygılarını gidermeleri için yapacakları ufak bir araştırma hem yeterli hem de yararlı olacaktır.
Tartışmalara biraz yakından bakmak için:
http://eksisozluk.com/facebookta-can-yucel-siiri-paylasmak–2433236?p=3
http://www.kotusozluk.com/facebookta-kucuk-iskender-paylasma-furyasi/3/
Discover more from Erkan's Field Diary
Subscribe to get the latest posts sent to your email.