Halil İbrahim İzgi’den kitap tanıtımı: 15-16. Yüzyıllarda Karaağaç-ı Gölhisar (Acıpayam) Kazası

Tarih yazımında artık mikro ölçekteki konulara eğilme zamanı geldi. Şimdilerde bir kadıya ait sicil defterinden bir bakkalın veresiye defterine kadar yazılı farklı dokümanlar üzerinden tarihi ve aslında nasıl insanlar olduğumuzu keşfe çalışmak rağbet görüyor. Şanlı geçmişin yanında gündelik hayatın büyük devlet adamlarının yanında bir değirmencinin de önemi var artık. Acıpayamlı bir babanın oğlu olarak (payam badem demektir) bu kitap ilgimi çekti. 

Gördüğüme mutlu oldum. En kısa sürede okumak istiyorum. Böylesi bir çalışmayı hazırlayan Sayın Mehmet Yaşar Ertaş’a da teşekkürler.
15-16. Yüzyıllarda Karaağaç-ı Gölhisar (Acıpayam) Kazası
 Mehmet Yaşar Ertaş – Yeditepe Yayınevi
KİTAP TANITIMI
Bu araştırma, Hamit sancağına bağlı ve tamamıyla kırsal bir bölge olan Karaağaç’ı Gölhisar kazasını incelemektedir. Acıpayam ovası ve çevresinde kurulu olan kaza, merkezi bir şehirden yoksun irili ufaklı köy ve mezralardan müteşekkildir. Çalışmamızda, köy ve mezraların coğrafi konumu ve dağılımı dikkate alınarak, köylerdeki nüfus özellikleri, ekonomik faaliyetler ve sosyal özellikler mukayeseli olarak ve ayrıntılı bir şekilde analiz edilmeye çalışılmıştır.
YAZAR HAKKINDA
 Doç. Dr. Mehmet Yaşar ERTAŞ
28.11.1970 yılında Erzurum’da doğdu. İlk ve Orta öğrenimini Erzurum’da tamamladı. 1988 yılında girdiği Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Tarih Öğretmenliği Bölümü’nden 1992 yılında mezun oldu. 1992-1994 yılında Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Yeniçağ Anabilim Dalı’nda yüksek lisans programına devam etti. Aynı enstitüde 1994 yılında başladığı doktora eğitimini, “1715 Mora’nın Fethinde Osmanlı Sefer Organizasyonu” tezini tamamlayarak 2000 yılında mezun oldu.
1993 yılında meslek hayatına Üsküdar’da öğretmen olarak başladı. Bir yıllık öğretmenlikten sonra araştırma görevlisi olarak üniversiteye geçti. Celal Bayar ve Marmara üniversitelerinde çalıştıktan sonra 2001 yılında Pamukkale Üniversitesi’nde öğretim üyeliğine atandı. Ertaş, 2007 yılında doçent oldu.
Osmanlı savaş tarihi, Osmanlı kırsalında sosyal ve ekonomik yapı, Osmanlı ulaştırma hizmetleri ve 19. yüzyılda ayanlar üzerine araştırmaları bulunan Ertaş, bu konularda makale ve kitap çalışmalarını sürdürmektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır.


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.