16 Ekim 2012 günü ders notları…

?16 Ekim ders notları…
  • Ceren Ataş Başlayalım gençler: İki farklı görüşün savunucularının tartışıp “ortak nokta” bulması: dialectic. – İki farklı görüşün savunucularının tartışıp bir görüşün “kazanması”: debate.
  • Sezin Balkan İki farkli gorusu tartisanlarin tartisma sonunda bir gorusun galip gelmesi debate, iki farkli gorusun tartisilip ortak noktaya varilmasi dialectic. Photic talk laf olsun diye konusmaktir. Retorik hitabet, konusma sanatidir. Hegelin dialectik kavramlari; tez, antitez, sentezdir. 
    Use value,exchange value, labor,commoditization…
  • Ceren Ataş “Aşıkımı parayla satın alamazsın lafı orta çağ lafıdır. Şimdi kapitalizmle alırsın” – Erkan Saka
  • Ipek Dede İki farklı görüş arasında bir dogruya ulaşmak amacıyla yapılan diyaloglara dialetic denir
  • Aytuğ Işıklı köylü (peasants) sanayi devriminden sonra ortadan kalkıyor ve işçi sınıfı ortaya çıkıyor. köylünün elinde üretim araçları (means of production) varken, işçi sınıfında böyle bir durum yok, bütün üretim araçları fabrikaya ait.
  • Eşref Korkmaz exploitation, surplus value, alienation, commoditization, use value barter..
  • Elif Şeker Amaç bir görüşün hakim gelmesi değil, insanların bir konuda belli bir sonuca varmasıdır.Hegel’in dialectic yöntemi;tez -anitez -sentez şeklinde iken Karl Max somut bir şeye uyarlıyarak sosyal teoriye class kavramnı katıyor.Sanayi deevrimiyle işçi sınıfı meydana gelerek birçok bir çok kavram oluşuyor .Bunlardan bazıları ;presant,Landlars,king,means of production,private of property,worker,explotitation…
  • Zeynep Atakay Retorikte logos, pathos ve ethos var. Dialektte tez, antitez ve sentez var. Tezin icindeki zayif noktalardan antitez olusur ve evrilmesi sonucunda sentez ortaya cikar. Socrates’in “dialog”lari aslinda monologdur cunku argumani kazanir, ortak bir fikre varilmiyor. 
    Marx’in teoriye kattigi en onemli sey sinif kavramidir. (peasant < landlord < church < king) Sanayi devrimiyle bi zamanlar kurulmus sehirler buyuyor. Koyluler oncesinde means of productiona sahipler ama fabrikaya gidip worker olunca bu ellerinden aliniyor.
    Somuru: emegini satiyorsun, bu sirada uretim surecinde arti deger olusuyor ve bu sermaye sahibine kaliyor.
    Alienation: kendi urettigine yabancilasma. Urettigini elinde tutamiyorsun. Parani alinca gidip urettigin urunu satin aliyorsun.
    Commoditization: metalastirma. Kapitalizmle birlikte emek metalasti cunku artik karsiliginda para aliniyor, eskiden barter (takas) yapiliyordu. Artik hersey parayla alinip satilabilir hale geliyor. Use valuelar exchange value haline getiriliyor (ornek: kagit para)
  • Mehmet Resit Yesildag karın ağrısı muhabbeti dersin zirve noktasıydı ”karnım ağrıyo napacaz? napacaz kızım yapamayacaz” :)))
  • Adil Balaban dialectic , debate , tez , antitez , sentez , sokrates , church , meta
  • Didem Özkaymaz Means of production, private property gibi kavramlar anlatıldı… (Sanayi Devrimi ile şehirler büyüyor; sınıfsal yapılanma ve düzen tümüyle değişiyor; yeni düzen insanların bin yıldır yapmakta olduğu işi bırakmasını söylüyor. Böylece köyden şehirlere mecburi göç başlıyor. Üretim araçları köylünün elinden alınıyor, fabrikalarda endüstriyel üretime geçiliyor-daha çok verim, daha çok ürün- vs. ) Bu arada Avrupa’da en büyük işçi sınıfının olduğu iki yer: Almanya ve İngiltere. Dönemin sınıfsal yapısı da şöyle idi: King, Church, Landlords, Peasant.
  • Gizem Keskin Sokrares Platon Aristotales. Hala Aristonun ünv. sisteminin içindeyiz. 1000 yıldır geçerli felsefi, sosyal bilgiler yazmış. Retorigi sevmiyor logos, pothos ve ethos yuzunden. Sokratese Atinada zehir içirilmiş. Gerekcesiyse genclerin aklını bulandırması ( oglancılıkla ilgili bir ask meseleside olabilir ) En büyük darbeyse Platondan gelmiş. Sokratesın soyledıklerını yanlıs sekılde yaymıs kendi sekreterken büyük adam olmus vs. Dallas gibi olaylar olaylar..
  • Gizem Keskin istanbul.com , youlike.com , uzmantv.com
  • Selda Yılmaz Debate: Farklı görüşlerden birinin galip gelmesi. Dialektik: Zıtların birliği. Zıt görüşlerin ortak noktayı bulması. Hegel’in dialektiği tez, antitez, ve sentez’den oluşur. Marx dialektiği kullanmada Hegel’den ilham alır. Marx’ın sosyal hayata kattığı en öenmli kavram “class” kavramıdır. Class kavramıyla köylü ve kral arasında sınıf vardı ortaya çıkar. King(en üstte)- church- landrolds-peasant (en alta)dır. Sanayi devrimiyle bir çok şey değişir. Fabrikalar kurulunca peasant’ın anlamı (means of production) yok oluyor ve işçi sınıfı ortaya çıkıyor. Exploitation: Surplus value ‘ya el koyma. Alienation: Ürettiğin mallar artık senin değil. Sen ancak parasını verip ürettiğin ürünü alabilirsin. Commoditization: Alınıp satılabilen her şeye meta(mal) denir. Kapitalizm ile eskiden satılmayan şeyler artık satılır hale gelir.(ör: su) Ayrıca use value artık exchange value’ya dönüşür. Kağıt para gibi.
  • Nilay Kültürel dialectic= tek konu 2 farklı görüş tıpkı tezin içinde bulunan 2 antitez gibi, sonuç tek doğru
  • Nilay Kültürel rhetoric= asıl amaç cevap almak değil, zaten soruyu soran cevabı biliyor. diğer bir açıdan bir şekil konuşma sanatıda denilebilir.
  • Nilay Kültürel sabah felsefe ağırlıklı olan pub 203 dersinde anladığım… herşey olur her düşünce kabuldür, düşünce ve özgür fikirler 1 saat sonrasında aldığım iletişim hukuğu dersi sayesinde gerçek hayatla yüzleşmem… 16 ekim ders notlarının bendeki tek özeti 🙂:)
  • Merve Utas exploitation, alienation,meta, emegin metalaşması,peasant, landlord
  • Merve Yılmaz dialectic method :2 yada daha fazka kisi arasinda farkli goruslerle bir hakikati bulma cabasi
  • Merve Yılmaz debate : 2 farkli grubun bir konu uzerinde tartisarak kendi dusuncesini dogru cikartma cabasi,juri var.
  • Merve Yılmaz rhetoric:konusma sanati.cevabini almak icin sorulmayan sorular 🙂:) -naber , -iyidir senden naber tarzi.sokrates rhetic.i sevmiyor rasyonalistligi geri plana ittigi icin.
  • Merve Yılmaz phatic talk :konusmus olmak icin konusma . HEGELLE OZDESMIS :tez,antitez ,sentez marx’in sosyal teoriye kattigi en buyuk sey CLASS kavrami ,sinif farki maddi olarak,
  • Ülkü Yaşar Kapitalizimden sonra insan emeğine sistematik bir sömürü oluşmuştur,insan kendi ürettiği maddeye karşı yabancılaşıyor.dahaönce bir köylü vasfında iken kendi tarlasına tohum ekip ona göre bir geliri elde ederken ve bu süreçte kendisi ilgileniyordu yani bütün sürece hakim olabiliyordu ama kapitalizimle birlikte üretim var ama kendisi ürettiği maddeye karşı yabancı, kalem örneğinde olduğu gibi…
  • Ekin Pekmezci Socrates basligi altinda : 
    Phatic talk : konusmus olmak icin konusmak ( turk halkinin en sevdigi davranis bicimi ) 🙂:) 
    Rhetorik : konusma sanati. Rhetorik uc bolumden olusur : logos , pathos, ethos. 
    Hegel basligi altinda : 
    Tez, antitez sentez (fikirler carpisinca bunlar ortaya cikiyor ) 
    Marx ile birlikte ‘class ‘ kavrami. Peasant?landlords?kings 
    Peasantlar : means of priductions
    Veee exploitation ve surplus value ortaya cikaaar .. 
    commoditization (meta) hersey alinip satilabilir
  • Büşra Bakır ben derse yetişemedim. ve çok şey kaçırmışım 🙁:(
  • Sinem Günaydın bende derse katılamadım,ekinin anlattıklarına bakılırsa bayaa bi olaylar olmus:)
  • Cenk Aygün Platon’u kim Eflatun olarak çevirdi ? Antik Yunanlılar oğlancı mıydı ?
  • Cenk Aygün Hegel’in idea’lar dünyasına karşılık Marx’ın materyalizm anlayışı..
  • Cenk Aygün Alienation : Marx amcadan çok can alıcı bir tespit. İnsanın doğasına , oluşumuna ve emeğine yabancılaşması. Kapitalist düzenin çark dişlilerinden biri olmayalım.
  • Kaan Alper diyalektik,sokrates ve onun düşüncelerini not edip kendi düşünceleri diye satan öğrencisi platon,diyalog,monolog. Diyalektiğin içinde barındırdığı terimler tez , tez’in için boşlukları dolduran anti tez ve bu ikisinin birleşimi sonucunda ortaya çıkan sentez. Phatic Talk , boşa konuşmak.Örn: karşındaki insana sen mi geldin ? .
  • Sena Çilingiroglu İscilerle birlikte yeni bir calisma sekli ortaya cikiyor,Marx da bu toplumun icine doguyor. Surplus value : calisma karsiliginda hakettigini alamiyorsun,sermaye tarafindan el konuyor. Alienation : yabancilasma. Marx’in kastettigi yabancilasma,fabrikada calisip tum olan bitene hakim olamayis. Gunun sonunda mali sermayeye kaptirma sansinolmuyor cunku zaten mali elinde tutamiyorsun. Urettiginin karsiliginda para aliyorsun, o parayla da gidip urettigini satin aliyorsun. Emegini satiyorsun(labor). Commoditization :metalastirma alinip satilabilen herseye meta deniyor,kapitalizm herseyi metalastiriyor.
  • Mustafa Bayındır peasant landlords, kings, dialectic , debate , tez , sentez ,antitez , Karl Max , alienation , Sokrates
  • Venis Kalderon dialektik ile münazarayı karşılaştırdık. hegel diyalektiğinden bahsettik. marxın kapitalizm ve yeni sisteme dair değerlendirmelerini konuştuk
  • Işık Şişman İki farklı görüşün tartışan kişiler tarafından sonlandırıldığında, bir tarafın galip gelmesine debate diyoruz,iki tarafın da ortak noktada buluşup,düşünce olarak anlaşmasına dialektik diyoruz.
  • Alican Ertürk king,church,landlords,peasant…, Alienation:Marx:kapitalist üretim tarzında otomatikleşme,commoditization:Alınıp satın alınabilen herşey.
  • Yavuz Tuncer Bir fikirden ya da ilkeden içerdiği olumlu ve olumsuz bütün düşünceleri çıkarma yöntemine diyalektik denir. Antik çağdaki en yetkin hali diyaletik ve sokratik yöntem, tartışma ve düşünme sanatıdır. Değişimin ve hareketin sürekliliği düşüncesi bu aşamada diyalektik olarak ifade edilmiştir. Başlangıçta diyalektik tartışma sanatı, çelişkili yollardan karşı tarafı ikna etme sanatı olarak yansıtıldı fakat karşıtlıkları kulanarak gerçekleştirilen akıl yürütme biçimdir.
  • Seren Aybas dealectic\debate,rhetorical question, phatic talk,tez antitez sentez, exploitation, surplus value, alienation, commoditization, istanbul.net, youLike, uzmantv.
  • Umut Engin Hakikatıi bulmak için diyalog yapılır, rhetoric – logos – pathos – ethos , sokrates trickleri, marx – sınıf kavramı – Landlords – peasants – church – king , Private Property, exploitotion, commoditization, use value – exchange value.
  • Elif Görk dialectic,debate,rhetoric,tez,antitez,sentez,Marx da ise ‘class ‘ kavrami. Peasant,landlords,kings,means of priductions, surplus value alienation
  • Ahmet Molu Dialetic: herhangi bir konuda farklı görüşlere sahip iki kişinin hakikatı bulmak için girdiği dioalog. Dialetic denince akla 3 kavram gelir: tez antitez sentez. Bunlar Hegel’ e adfedilir. Phatic talk (rhetoric): Logos( mantık), pathos(duygusallık), ethos(kişisellik) bunları dinleyiciyi tartışmada kendi tarafına çekmek için kullanır. Sokrates çoğu zaman monolog yapmıştır. Class, king, church, landlords, peasant–> means of production. Private, property, workers, exploitation, surplus value, alienation, labor, commoditization(meta) use value, exchange value
  • Murat Tuna Yılmaz Diyalektik: Çelişkilere dayanarak ilerleyen bir düşünce biçimi. Tez, antitez, sentez. Debate: Münazara..

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.