Buyrun sergime gelin: “Gazeteyle Seyahat”

image001

Gazete koleksiyonuna 2002’de ABD’de başladım. Arkadaşlarla şehirler arası yolculuk yaparken gittiğimiz yerlerden bir anı olarak ne kalsın şeklindeki birinci dünya kaygısının bir sonucu olarak başladı. Gazetelerin çocukluğumdan beri ayrı bir yeri olmuştur. Gittiğim yerlerin gazetelerini toplamaya başlamak yukarıda bahsettiğim kaygıya bir cevap oldu böylece. Uzun süre bizzat gittiğim yerlerin gazetelerini aldım ama böyle bir koleksiyonun yaptığımı duyan bazı arkadaşlarım da kendi gittikleri yerlerden gazeteler yollayarak arşivin daha da büyümesini sağladılar. Türkiye içinde yerel gazeteleri aramak aynı zamanda şehrin başka yönlerini de tanımak anlamına geliyor. Kaç kere bir gazete bulacağım diye matbaacıların peşinden koştum, esnafla tanıştım, bir turist olarak akla gelmeyecek sokaklara girdim.. Gazeteler basıldıkça ben de onların peşinde olmaya devam edeceğim…

Bu sergi için koleksiyondaki 300’den fazla gazete arasından 40’ını seçtim. Ulusal gazetelerden çok yerel gazeteleri tercih ettim. Sergi fikri Vildan Orancı’dan çıktı. Kendisine minnettarım. Bergen, Oslo’da yerel gazetelere bakınırken sergi fikri olgunlaştı, sonrasında buradayız işte. Gazete toplamaya bilinçli olarak 2002’de ABD’nin güneyinde arkadaşlarla yaptığımız seyahatlerde başlamıştık. Sergide 2002 New Orleans’ından bir gazete var. Bilinç dışı olarak daha önce başlamışım ki bir 1993’e ait bir “Bayburt Postası” da sergileniyor burada. İstanbul’daki HSBC, Britanya konsolosluğu vb hedeflerin saldırıya uğradığı büyük el-Kaide saldırısı sırasında Chicago’da Amerikan Antropoloji Birliğinin kongresindeydim. O günün Chicago Tribune’ünden İstanbul saldırıları var. Türkiye ana akımından 2 gazete de var sergide. Geçtiğimiz günlerde çevrimiçi yayınına da son verilen Radikal’in Orhan Pamuk’un Nobel aldığı güne dair sayısı ile Milliyet’in Türkiye’nin AB hayallerinin zirveye çıktığı bir zamana ait bir kopyası da sergide. Suriye’deki savaşın başlarında alınmış bir gazete için de Muhammed Emin Saraç’a teşekkürler. Kamboçya mı Vietnam mı bilemediğim bir ülkeden gazeteler getiren Tülin Alkan’a da, Charlie Hebdo’nun özel sayısını bana hediye eden Ali Mert Gürbüz’e de ve şu saatte aklıma hemen getiremediğim ama gazetelere baktıkça aklıma nostaljiyle birlikte gelen diğer tüm arkadaşlarıma bir kere daha teşekkür ederim….

İstanbul Bilgi Üniversitesi Kütüphane ve E-Kaynaklar 52. Kütüphane Haftası Etkinlikleri (28 Mart – 3 Nisan 2016)

 

52. Kütüphane Haftası kapsamında Bilgi Kütüphanesi tarafından düzenlenen etkinlikler 28 Mart 2016 Pazartesi günü “Kitapla Seyahat” adlı fotoğraf sergisi ile başlıyor. Sergi, farklı ülkelere yapılan seyahatlerde ilgi çeken şehirlerdeki manzara ve kitaplarla birlikte çekilen fotoğraflardan oluşuyor. Kütüphane Haftası boyunca açık olacak sergide bir yandan yeni yerler keşfederken diğer yandan kitabını yanından ayırmayan insanların karelerini görebilirsiniz. “Kitapla Seyahat”  fotoğraf sergisini  28 Mart – 15 Nisan 2016 tarihleri arasında Latif Mutlu Kütüphanesinde ziyaret edebilirsiniz.

 

İkinci etkinliğimiz ise üniversitemizin İletişim Fakültesi öğretim üyesi Erkan Saka’nın dünyanın çeşitli ülkelerinden edindiği yerel gazetelerden oluşan “Gazeteyle Seyahat” adlı sergi. Gazete koleksiyonuna 2002’de ABD’de başlayan Erkan Saka, 14 yıllık gazete arşivini kütüphanemizde sergiliyor. Gittiği her yerden anı olarak getirdiği yabancı gazetelerin yanı sıra Türkiye’deki yerel gazeteleri de kişisel arşivinde biriktiren Erkan Saka’nın Gazete Koleksiyonu Sergisi’ni 28 Mart-15 Nisan tarihleri arasında  Latif Mutlu Kütüphanesi girişinde ziyaret edebilirsiniz.

 

Son etkinliğimiz ise, kütüphanede ‘Yoga Dersi’. Sınav haftası telaşına bir saat ara verip aynı zamanda yoga eğitmeni olan kütüphanecimiz Gözde Zengin ile herkese açık bu yoga dersine 29 Mart 2016  Salı günü saat 09:00’da Dolapdere Kütüphanesi 613 no’lu salonda katılabilirsiniz.

 

Not: Sergilerimizin açılışları 28 Mart 2016 Tarihi’nde saat 14:00’de Mimarlık Fakültesi K6 Amfisinde olacaktır.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.