EFD’ye bir yazar daha! Dilara Kılıç (@dilarakilicc): CAMERA OBSCURA – CAMERA LOMOGRAPHY

CAMERA OBSCURA CAMERA LOMOGRAPHY

 

 Fotoğraf´ın kelime anlamı ışık yardımı ile iz bırakmak demek. Peki ya olanı yansıtma biçimi bazıları için yalnızca kuralsızlık ise o zaman ne yapacağız yine ışık yardımıyla mı iz bırakacağız. Cevap hayır.

 Lomography Türkiye?nin internet sitesi bizi analog fotoğrafçılıkla tanıştırıyor. Düşünün, analog emektar makinaları şimdi tekrar alıp deneysel fotoğraf çekip bir de üstüne nostalji yapabiliyoruz. Lomography bize hayır diyor dene, kural sensin.

 

 Fotoğraf bir boyut atladı, geçmişten beslendi ve bizi lomography kavramının kucağına attı. Ne demek bu lomo? Lomo bir Rus mercek markası, ve o, bir model yaratıyor bu modele  Lomography diyor fakat zamanla lomography bir kavrama dönüşüyor. 1994 yılında Newyork ve Moskova´da lomo sergileri açılıyor. Hayatımıza Lomocular giriyor.

 Lomo gençleri nasıl tavlıyor hemen anlatayım; diyor ki ??Düşünme Çek !?? Kodak´ın ??Kodak Anı?? sloganını tamamen karşı bir duruşla; bizde sınırlar, kadraj, plan program yok, sen sadece çek ifadesiyle eritiyor.

 

 Nasıl ilgilenilir bu deneysel fotoğraflamayla diyorsanız mutlaka www.lomography.com.tr adresine bakın. Site´nin Türkiye versiyonu çok şirin, kendilerini bir dergi, bir dükkan ve analog fotoğrafa adanmış bir topluluk olarak tanımlıyorlar.

 

 Site´de bir de online dükkan var bizleri analog makinalar cenneti karşılıyor, dilerseniz satın alabilirsiniz, girişteki şirinlik devam ediyor, eğer baktığınız makinayı almayacaksanız ?dilek listeme ekle? butonuna basabiliyorsunuz.

Site´nin bir parçası olmak için tek şansınız üyelik değil yazar olmak da mümkün. Ayrıca kendi fotoğraf albümünüzü oluşturabilir, etkinliklerine katılabilirsiniz. Lomo´cu olup keyifli toplantılara katılabilir, eğitim programlarıyla hızlı bir eğitim alabilirsiniz.

 

Lomography Gallery Store İstanbul var bir de Beyoğlu‘nun merkezinde, Galata Kulesi‘nin yakında yer alıyor mağaza. Burada insanlar analog fotoğrafçılığına olan tutkularını ortaya koymakla kalmıyorlar aynı zamanda LomoGezileri’nde eğlenip, haftalık ve aylık buluşmalar düzenleyebiliyorlar.

 

Detaylar için http://www.lomography.com.tr/more/stores/istanbul

Lomography?nin 10 altın kuralı

1.Gittiğin her yere fotoğraf makineni de götür

2.Onu her zaman kullan ? gece ve gündüz

3.Lomography hayatına karışmaz, onun bir parçası olur

4.Kalçadan çekmeyi dene

5.Lomografik tutkunun hedeflerine olabildiğince yaklaş

6.Düşünme (William Firebrace)

7.Hızlı ol

8.Ne çektiğini önceden bilmen gerekmiyor

9.Sonrasında da

10.Kuralları takma

http://www.lomography.com.tr

 

 

DİLARA KILIÇ

https://twitter.com/dilarakilicc

http://cekirddek.blogspot.com

Enhanced by Zemanta

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.