Local Greek daily #Apoyevmatini in Istanbul needs our help

I have seen today a campaign is about to start to support Greek daily Apoyevmatini which has been published in Istanbul since 1925!… Because of the economic crisis in Greece, the daily lost its support from Greece sources and its application to get official ad support from the Turkish state has been rejected. After an awareness campaign, a bank account will be announced so that people can donate or subscribe…

 

here is a circulation message in Turkish for the awareness campaign:

Sizlere bu mektubu Apoyevmatini Gazetesi hakkındaki bir önerimi paylaşmak için yazıyorum. Çoğunuz durumdan haberdar, hatta bir bölümünüzle bizzat da konuştuk, o yüzden kısaca durumu özetleyip fikirlerinizi almak istiyorum.

25 Haziran Cumartesi günü TESEV’in düzenlediği “Geçiş Döneminde Medya” başlıklı panelin sonunda Apoyevmatini gazetesi sahibi Mihail Vasiliadis Bey söz almış, ve gazetenin 12 Temmuz’da kapanmak durumunda kalacağını söylemişti. Gazetenin kapanmasında gittikçe azalan Istanbullu Rumlardan ziyade, Yunanistan’daki mali kriz sonucu Hellenic Airways ve Ethniki Bank’ın düzenli reklamlarını kesmesi, ve yerel gazetelere verilen resmi ilanların Apoyevmatini’ye verilmemesi etkili olmuş. Mihail Bey’in resmi ilan alma başvurusu da reddedilmiş.

Bu şartlar içinde, panel konuşmacılarının da belirttiği gibi, okuyucuların sorumluluk alması ve Apoyevmatini’ye abone olmak yoluyla bizzat desteklemesi gerektiğine inanıyoruz. Ben bu öneriyi Mihail Bey’e bir e-mail ile yazdım ve bu sabah kendisiyle telefonda da görüştüm. Kendisi çok ince bir insan. Öncelikle bizlere minnettarlığını belirttikten sonra Rumca olan bir gazeteye neden abone olmak istediğimizi sordu, ben de Apoyevmatini’nin ortak geçmişimize ait bir değer olduğunu, bu nedenle ortak emeğimizle yayın hayatını sürdürmesi gerektiğine inandığımı yazdım. Umarım bu görüşümü paylaşıyorsunuzdur. Röportajlarından okuduğum kadarıyla, Mihail Bey gazetenin Rumca’yı koruma ve canlı tutma işlevi de olduğunu düşünüyor; her ne kadar kalbimden geçen AGOS gibi daha geniş kitlelere ulaşan bir gazete olsa da, bu prensibe saygı duyuyorum. Bu konuda da fikirlerinizi lütfen belirtin.

Mihail Bey özellikle resmi ilanlar konusundaki eşitsizliğin ortak bir eylemle şikayet edilmesi önerisini sundu. Ben bugün BİMER’e durumu açıklayan ve çözüm talep eden bir mektup yazdım, size de öneririm, ancak bürokrasinin hantallığı 12 Temmuz’a dek olumlu bir sonuç almamıza engel olabilir diye endişelenmekteyim. Apoyevmatini’ye reklam verebilecek şirketler konusunda ise pek bilgim yok, bu konuda önerileriniz varsa lütfen paylaşın.

Bu bilgiler ışığında, en kısa sürede Apoyevmatini’ye yeni aboneler kazandırmanın en uygulanabilir çözüm olduğunu düşünüyorum. Gazetenin basılı hali dışında PDF hali de okuyuculara bir süredir ulaştırılabiliyormuş; böylelikle daha fazla kişiye en düşük maliyetle ulaşmak mümkün olacaktır. Bu konuda Mihail Bey ile bir kez daha görüşeceğim, ondan abonelik bedeli, banka hesap numarası ve diğer ilgili bilgileri alıp sizlere ileteceğim.

Özellikle Apoyevmatini’ye desteğin sosyal medya’da yayılması, farkındalık yaratılması, ve kısa vadede yeni abonelerin kazandırılması; uzun vadede ise resmi kurumların ilan vermesi ve özel şirketlerden reklam alınması konularında destek verirseniz çok çok mutlu olurum. Twitter’da bir oluşturmak, destek mesajını ve abonelik önerisini re-tweet etmek, Facebook event’i açmak ve mail listelerine bunu göndermek şu anda ilk aklıma gelenler. Daha fazlasını da yapabileceğimize eminim.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.